Privat bolag tar över äldrevård i Uppsala

Det blev företaget Aleris Äldreomsorg AB som vann upphandlingen om att ta över driften av äldreomsorgen i västra Uppsala. Aleris tar från och med i höst över vårdboendena Glimmervägen, Gnejsen och Tavastehus och hemtjänsten i Norby, Eriksberg, Kåbo, Ekeby och Flogsta.

Det bestämdes under torsdagen när upphandlingen av äldreomsorg i västra delen av Uppsala avslutades.

- Det känns lite rörligt att ett annat företag ta över. Hälften av mina kollegor är nervösa, alla vill ha garanti för att få jobba kvar, säger Paulos Habteyesus, anställd på Glimmervägen.

Tidigare har två stora upphandlingar gjorts i konkurrensutsättningen av Uppsalas äldreomsorg. Båda gångerna har Förenade Care vunnit, först i Björklinge-Bälinge-Hagunda, och sen i Uppsala innerstad. Och nu tar alltså ytterligare ett privat företag över de västra delarna, bland annat Eriksberg, Norby och Flogsta.

Äldrenämndens ordförande, kristdemokraten Gustaf von Essen, konstaterar att det företag som vann är ett som i dag inte finns i Uppsala:

- De finns i Enköping och på en lång rad andra platser i Sverige, men inte i Uppsala. Men nu ska de etablera sig här och också öppna regionkontor.

Man kan notera att Uppsala kommuns vårdenhet kom på andra plats...

- Det var ett bra anbud och man har gjort ett bra utvecklings- och kvalitetsarbete, och det är ett steg framåt. Det ska bli spännande att se hur utvecklingen går framöver.

Kommer äldrevården i västra Uppsala bli bättre nu?

- Det vet man inte, det kanske fungerar väldigt bra nu också. Men det bästa företaget fick kontraktet och sen får vi se hur de sköter sig. Vi får följa upp och se att de följer de krav som ställs.  

Aleris hette tidigare Carepartner och finns på ett antal orter i Sverige, bland annat i Enköping, men koncernen driver också privatägda Elisabethsjukhuset i Uppsala. Aleris vann anbudsförfarandet före kommunens egen enhet och därefter fyra ytterligare intressenter.

- Vi satsar mycket på ett systematiskt kvalitetsarbete, som dessutom är ISO-certifierat. Det är en väldigt viktig kvalitetsstämpel att vårt ledningssystem är i ordning och reda, säger Olof Rydberg, marknadschef på Aleris, och fortsätter:

- Det andra är att vi satsar oerhört mycket på innehållet i vården och omsorgen.

Agneta Erikson, socialdemokrat i äldrenämnden, vill inte att kommunen ska fortsätta med att lägga ut all äldreomsorg på entreprenad.

- Den här upphandlingen har skett enligt konstens alla regler, och jag har allt förtroende för de som har gjort den. Men det är viktigt att vi behåller en del av äldreomsorgen i Uppsala i kommunens egen regi, säger Agneta Erikson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Nadja Hatem
nadja.hatem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista