Säljakt från båt ny möjlighet för fiskare

Från och med i år blir det möjligt för fiskare att söka tillstånd för att jaga säl ifrån båt, istället för som tidigare endast från land. Sälarnas framfart vid fiskeredskapen kostar varje år stora summor pengar och yrkesfiskaren Lars-Ivan Hållstrand från Skärplinge, som varit verksam i över 20 år, är positiv till den nya möjligheten:

- Det är välkommet. Det är vid de fasta redskapen de håller till och fiskar, de går in eller håller sig i öppningen där det är lättfiskat. Och problemen blir större och större, för förut var det inte alls så här stora problem.

På måndag börjar säljakten i Sverige, och i Uppsala län får 20 sälar skjutas, vilket är lika många som förra året. Däremot är det sällan så många sälar som skjuts, eftersom de är svårjagade från land. Men i år ska fiskare kunna ansöka till Naturvårdsverket om att få jaga från båt 100 meter från fasta fiskeredskap, som ofta är utsatta för sälarnas hunger och smarta angrepp som förstör näten och äter upp fisken. Varje år beräknas sälar i Sverige förstöra redskap och nät för 55 miljoner kronor.

Fiskaren Lars Ivan Hållstrånd tror att han kommer ansöka om att få skjuta säl från båt:

- Ja, det kommer jag nog att göra. Men det hänger mycket på tiden, när man ute på sjön vill man ju fiska. Egentligen kanske det skulle vara speciella jägare som jagar säl, för det tar ju mycket tid.

Jakten får pågå fram till årets slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista