Stiftelse vill överlåta herrgårdsområde

Bruno Liljefors stiftelse har inte längre råd att äga Österbybruk. Därför har de bett Statens Fastighetsverk att ta över förvaltningen av bruket, men Fastighetsverket har nu sagt nej.

Det handlar om ett tjugofemtal byggnader på herrgårdsområdet i Österbybruk, allt K-märkt och byggnadsminnesförklarat. Riksantivarieämbetet har konstaterat att brukets historia är av nationell betydelse och menar att Fastighetsverket borde ta över förvaltningen, precis som man tidigare övertagit Lövstabruk. Men just nu säger Fastighetsverket nej.

- Det är de signaler vi fått, men det behöver betyda att det gäller för alltid. Det är det svar vi fått nu, säger Eva Wrede, intendent på Bruno Liljefors stiftelse.

Ingen av byggnaderna är idag direkt fallfärdig, men till exempel den stora herrgårdsbyggnaden är ganska nersliten invändigt och den unika korsdammen i Herrgårdsparken har förfallit. Det som är stiftelsens problem är att fastighetsunderhållet tar för mycket tid och kraft från huvuduppgiften att bedriva kulturverksamhet, och det är därför man länge sökt en kompetent fastighetsägare.

- Det är en pågående diskussion, eftersom det ständigt är en tung post såväl ekonomiskt, som tids- och personalmässigt. Vi skulle vilja hitta en annan lösning, säger Eva Wrede.

Ni har helt enkelt inte råd att äga?

- Så kan man nog säga.

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista