Höjning av busspriser klubbades

Busspriserna i Uppsala höjs 10 maj, och det blir ingen större samordning av läns- och stadstrafiken från årsskiftet. De två sakerna står klara efter gatu- och trafiknämndens möte igår kväll.

Miljöpartisten Maria Gardfjell röstade emot biljettprishöjningarna, bland annat den som höjer priset på en kontantbiljett från 20 till 30 kronor.

- Höjningen är jättedålig. Visst ska man ta bort kontanttaxorna på bussarna i större utsträckning än idag, men då måste man införa de här andra betalningsmetoderna först, säger Maria Gardfjell och fortsätter:

- Risken är väldigt stor att människor tycker att det nu blir för dyrt, då väljer man att inte åka buss överhuvudtaget.

Men Maria Gardfjell sitter i opposition, så hon får inte bestämma. Från 1 maj kostar det därför 30 kronor att betala kontant på bussen och först några veckor senare kan man betala 20 kronor med SMS. Till hösten hoppas gatu- och trafiknämndens folkpartistiske ordförande Anders Westerlind att man ska kunna köpa biljett i ett 50-tal automater.

Förutom att politkerna vill minska kontanthanteringen på bussarna så vill de också få in mer pengar. Därför tar de också bort det billigare periodkortet med begränsat antal resor. Nu får alla köpa det som kostar 500 kronor.

Åldersgränsen höjs

Samtidigt tas nattaxan bort och åldersgränsen för vem som är ungdom höjs från 13 till 16 år, precis som på länsbussarna.

Men samordningen med länstrafiken blir det inte så mycket av med nu. Vid årsskiftet var det tänkt att biljettsystem, taxor och tidtabeller skulle samordnas, det skjuts fram till hösten 2008 eller senare.

- En stor förutsättning för att samordna helt är att vi ska ha samma tekniska biljettsystem i både landsbygds- och stadsbussarna. Det här nya systemet kommer dröja in i 2009 innan det installeras, säger Anders Westerlind, folkpartistisk ordförande i gatu- och trafiknämnden.

Miljöpartisten Maria Gardfjell tycker att man kunde skynda på samordningen av tidtabeller och taxor i alla fall.

- Jag tycker det är skam på torra land att man inte skyndar på.

Men kunde inte ni gjort det när ni hade makten?

- (tvekan) Jo, det togs ett antal väldigt viktiga beslut under förra mandatperioden, bland annat att införa det gemensamma biljettsystemet, Men man kan skynda på den här processen genom andra beslut, och det är det som är viktigt nu, säger Maria Gardfjell.

 

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista