Lönefråga bakom flygförseningar

Sjukskrivningar bland flygledarna på Arlanda har den senaste tiden lett till många förseningar. Nu ifrågasätter Luftfartsverket flygledarnas lönekrav. En del har krävt 62 procent under en treårsperiod.

Det skulle enligt Luftfartsverket kosta en halv miljard och ytterst drabba resenärerna i höjda biljettpriser. Flygledarna har i dag en slutlön på 45 000 kronor.

-Bristen på flygledare i tornet Arlanda, som den senaste tiden lett till förseningar i flygtrafiken, är en lönefråga, och handlar inte om att luftfartsverket har för få flygledare. Det säger Thomas Allard, chef för flygtrafiktjänsten inom Luftfartsverket.

Istället för att möta kraven på löneförhöjning så hoppas man lösa situationen i sommar genom att erbjuda flygledarna en extra ersättning på 20 000 kronor för varje semestervecka de jobbar. Som mest kan det röra sig om ett tillägg på 100 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista