Foto Scanpix

Ny lag skapar förvirring bland yrkesförare

Det har uppstått ett glapp i lagen för vissa yrkesförare. En ny lagstiftning är på gång men har dragit ut på tiden och nu vet till exempel sopåkare inte vilken lag de ska följa. Bakgrunden är att en ny förordning från EU precis införts, något som skapat osäkerhet bland chaufförer till exempel om vilka vilotider som gäller mellan arbetspassen.

Lena Selin arbetar på Åkeriföreningen ABC åkarna, i Uppsala:

- Ingen vet i dagsläget vad det är som gäller, vi får hoppas att våra poliser ute på vägarna har överseende just nu när vi inte vet riktigt hur det ska vara, säger Lena Selin.

Det är inte bara hos åkarna det har uppstått förvirring över lag-glappet, hos trafikpolisen i Uppsala är man osäker på hur man tillämpa den nya förordningen, och dit ringer det nu varje dag chafförer och frågar om man vad det är som gäller.

De nya reglerna säger bland annat att chafförer får köra max 56 timmar i veckan och att de måste vila minst 9 timmar varje dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista