Allt fler lider av sömnbesvär

Allt fler personer har sömnproblem. Det visar sömnforskning och statistik för försäljning av sömnmedel från apoteket. Förra året använde 5,4 % av Uppsala län invånare sömnmedel eller lugnande medel varje dygn.

Marie Söderström, psykolog och sömnforskare, säger att stress är en viktig orsak till sömnproblem.

- Många av dem jag träffar beskriver att det har varit högt tempo under lång tid och man har knappat in på sömnen. Efter ett tag kommer man in i en mer kroniks uppvarvning, där det är svårt att gå ner i varv och att få en bra sömn.

Att människan ständigt gör sig anträffbar och att gränserna mellan att jobba och vara ledig har suddats ut menar Marie Söderström är en del i att sömnproblemen i samhället ökar.

Söderström, som själv håller sömnkurser på Karolinska institutet i Stockholm, menar också att det ökande användandet av sömnmedel inte är hållbart i längden.

- Problemet är att det finns nästan inga andra alternativ. När man söker hjälp för sömnbesvär, så har man inte någon annan kompetens eller något annat alternativ inom primärvården till exempel.

Förra året använde 5,4 % av Uppsala läns invånare sömnmedel eller lugnande medel varje dygn. I takt med att användandet av sömnmedel ökar så ökar också användandet av anidepressiva medel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista