Dålig kvalitetskontroll i demensvården

Vården av dementa riskerar att bli godtycklig, och kommunerna kontrollerar inte kvaliteten. Det konstaterar länsstyrelsen i Uppsala efter att ha granskat demensvården i länets kommuner. I Knivsta till exempel saknas både en långsiktig strategi och politiska beslut om hur vården ska se ut.

- Man lämnar inte en människa som är uppriven, orolig. Det gör ingen skulle jag tro. Då stannar man där och den som väntar på mig får väl vänta tjugo minuter till. Så säger Lisa Andersson, som jobbar inom hemtjänsten i Knivsta.

De gamlas livsberättelser är många gånger nyckeln till att lugna de dementa. En arbetsmetod som innebär att man inte behöver sätta bälten, eller medicinera lika mycket, utan att man kan lugna oron genom att prata, lirka och bjuda på en kopp kaffe. Ingmarie Eriksson jobbar på demensboendet i Knivsta.

- Det som tar tid är oron och ångesten. Om de letar efter sin mamma får man fråga, längtar du efter din mamma? och sätta sig ner och prata och möta dem där de är, inte säga - nej, din mamma är död utan möta dem och samtala om deras mamma.

Personalen gör ett bra jobb konstaterar länsstyrelsen, men kommunen saknar både en strategi, politiska beslut och möjlighet att kontrollera kvaliteten. Monika Jonsson är chef för äldre- och handikappomsorgen i Knivsta.

- Vi kan bli mycket bättre, tror jag, säger hon.

Situationen ser ungefär likadan ut i alla länets kommuner. Några har planerat för framtida bostadbehov, andra inte. Ingen kommun har slagit fast när man ska använda så kallade skyddsåtgärder, som bälten eller mediciner och ingen av de granskade kommunerna hade någon plan över personalens vidareutbildning.

I Knivsta planerar man nu att anställa fler och satsa på mer utbildning.

- Vi ska sitta i vår ledningsgrupp med vår chef och fundera på hur vi ska gå vidare för att få en bra struktur på demensvården som helhet i Knivsta kommun, säger Gunilla Seger, som är ansvarig för demensboendet i Knivsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista