Många flyktingbarn väntar på en plats i landets kommuner (arkivbild Scanpix)

Få kommuner tar emot flyktingbarn

Genom att från i sommar höja ersättningen, hoppas regeringen få fler kommuner att ta emot och ta hand om flyktingbarn som kommer själva till Sverige. I dagsläget väntar över trehundra barn på kommunplacering och kön växer. I vårt län är det bara Uppsala kommun som i dag tar emot ensamma asylsökande flyktingbarn.

- Det var jobbigt, hur jobbigt som helst. Man visste ju inte hur man skulle kunna bestämma sig för någon framtid, eftersom man kan bli utvisad när som helst. Man mår inte bra av det, det var aldrig så att man kände sig trygg. Det säger Lwai Omar, som vet hur det känns att vara ensam och vänta.

Intresset för att ta emot ensamma asylsökande flyktingbarn är svalt. Eftersom få kommuner väljer att ta emot barn så blir de kvar på tillfälliga boenden i väntan på placering.

Migrationsverket har uppvaktat Uppsala läns samtliga kommuner. Uppsala säger ja och tar i dagsläget emot ensamkommande asylsökande barn. I Östhammar däremot är svaret nej.

- Vi har inte kapaciteten att klara av det just nu, det måste ju vara kvalitet i det också. Du ska få fram familjer som är beredda att hantera de här ungarna och du måste ha en skolorganisation som kan hantera det och ett socialt stöd till dem via gode män och annat och den bedömning vi har gjort är att vi kan inte göra något bra av detta, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Lwai Omar väntade i ett och ett halvt år innan han fick asyl. Besvikelsen är stor när han hör om ointresset att hjälpa ensamma flyktingbarn.

- Jag skulle vilja be dem att tänka på hur det skulle vara om deras barn behövde hjälp och andra kommuner sa nej till det. Hur skulle det kännas för dem då?  

Kontakta reportern:

lucas.linne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista