Socialminister Göran Hägglund gästade Uppsala idag.

Mer pengar till asylsökande barn

Socialminister Göran Högglund är kritisk till att många kommuner säger nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det sa han när han idag besökte Uppsala för att presentera regeringens budgetproposition - där de bland annat höjer bidraget till de kommuner som tar emot flyktingbarn.

Allt för många kommuner säger nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn,
- Flyktingpolitiken är ett gemensamt intresse för hela Sverige och Sverige består av kommuner. Det finns inga andra områden, och därför måste kommunerna göra sin insats. 

Göran Hägglund vet vad som förväntas och lutade sig fram inför fotograferna och luktade på de olika kaffebönorna på Lindvalls Kaffe, där han valt att presentera regeringens budgetproposition.

Nyheterna i den var få, det mesta har de släppt i förväg. Och det allra mesta handlar om att få fler att jobba, med slopad arbetsgivararavgift för den som anställer en långtidsarbetslös, sänkt a-kassa, ökade krav på arbetslösa.
- Den här regeringens uppgift är att fler ska få känna en stolthet att kunna försörja sig själv.

Göran Hägglund pratade också om att förmögenhetsskatten och fastighetsskatten tas bort och om mer pengar till kommuner som har bra undervisning i svenska för invandrare.

Men Susanna Hansson på Studentkåren, som satt i publiken, saknade löften om ett höjt studiemedel.
- Vi vill ha det nu, tre av fyra partier har utlovat en höjning så vi hoppas att det händer.
Men Göran Hägglund säger att allt inte ryms i vårbudgeten, han hänvisar istället till höstens budget.

När det gäller ensamkommande flyktingbarn så höjer regeringen både dygnsersättningen och den årliga grundersättningen till kommuner som tar emot:
- Det handlar om några få barn per kommun så har alla ensamkommande barn fått en hemvist, avslutar Göran Hägglund.

Lisa Helgesson
Lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista