Svagt intresse för flyktingbarn trots pengalöfte

Trots löfte om högre ersättning så är det få kommuner i länet som ger klartecken till att ta emot flyktingbarn som anländer utan familj.

Som vi rapporterade i morse så säger bland annat Östhammar definitivt nej. Lwai Omar från Uppsala kom till Sverige för fem år sen är orolig för det nya bidraget inte kommer att förändra speciellt mycket:
- Det är ju ett framsteg att de lägger det här förslaget, men fortfarande kan ju kommunerna tacka nej.

Att det inte finns några likhetstecken mellan mer pengar och klartecken från kommunerna att ta emot ensamma flyktingbarn står klart efter en rundringning i länet. Hittills är det bara Uppsala som sagt ja.

Såhär säger kommunstyrelsens ordförande i Knivsta, Göran Nilsson:
- Den ekonomiska frågan är inte det vi oroar oss för i första hand utan vad vi har för kompetens.

Socialnämndens ordförande i Enköping, Gunilla Karlsson, håller med:
- det är klart att pengar underlättar, det stora bekymret är att kunna göra något bra för ungdomarna. Vi vill ju gärna kunna ha de i hem där de talar deras hemspråk.

Inte heller i Håbo, Tierp eller Älvkarleby finns i dagsläget några planer på att ta emot flyktingbarn. I Heby är kommunstyrelsens ordförande Carina Schön positiv till att mer pengar utlovas och hon hoppas att Heby kommun snart ska vara redo för att ta emot ensamma flyktingbarn.

Men Uppsalabon Barbro Alm som är handläggare på Rädda barnens riksförbund är kritisk till att så många kommuner inte är beredda att ta emot barn alls.
- Man kanske är onödigt försiktig och tror att man måste bygga upp en väldigt speciell kompetens. Man har ju redan den komptensen inom socialförvaltningen.

Per-Henrik Johansson 
Per-Henrik.Johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista