Splittrad utvärdering av journalsystem

Det tidvis hårt kritiserade patientjournalsystemet Cosmic har på nytt utvärderats av landstinget i Uppsala län. Upplandsnytt har läst rapporten, som ger en splittrad bild av hur personalen upplever systemet.

Det är personal på vårdcentralerna i Enköping och Gimo som har intervjuats av en oberoende konsult för att försöka få ett grepp om hur det nya journalsystemet har påverkat arbetsmiljön. Införandet i Uppsala län har ju varit omgärdat av så stora problem att landstinget under en period stoppade införandet på vårdcentralerna, innan processen sedan återupptogs.

Den nya rapporten bekräftar att många anställda på vårdcentralerna upplever att det blivit fler knapptryckningar i det nya journalsystemet än det var i det gamla, och att systemet fungerar för segt och långsamt.

Samtidigt är undersökningsresultatet mycket splittrat. Det som t ex läkare och sjuksköterskor i Gimo tycker, har samma yrkesgrupper i Enköping en helt annan uppfattning om, och lika splittrat är det för distriktssköterskorna.

Bland de åtgärder som utredaren nu föreslår är individuellt anpassad vidareutbildning i systemet, och att prestanda- och driftsproblemen med Cosmic ska byggas bort.

Nu i sommar ska systemet ha införts i alla delar av länet utom Heby och Östervåla, där det troligen sker under hösten. Dessutom ska sjukhusen snart ta den patientadministrativa delen av systemet i drift, vilket betyder att vårdcentralerna i fortsättningen kan skicka remisser till t ex Akademiska på elektronisk väg inom det här systemet. En viktig förbättring, framhåller projektledaren Benny Eklund på landstinget:

- Det är ju en av finesserna med det här. Det är ungefär som när man bygger en väg; det är inte förrän man bygger den sista vägsträckan som man kan utnyttja den ordentligt...


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista