Kameraövervakning allt vanligare

Allt fler platser i Uppsala län kameraövervakas. År 2000 gav länsstyrelsen endast sju tillstånd att få sätta upp kameror.

Förra året fick 23 ställen i länet tillstånd, och det ökar stadigt för varje år.

Gertz Optik på Dragarbrunnsgatan i Uppsala satte i fjol upp tre kameror i butiken efter att ha varit med om flera stölder.

- Den stora fördelen för oss är ju när vi haft någon person inne som vi misstänker har gjort någonting, så vi kan gå tillbaka och titta, säger Dan Johansson som jobbar i butiken.

Tidigare var det mest myndigheter, industrier och banker som satte upp övervakningskameror. Men de senaste åren har det här förändrats. Nuförtiden kan det vara vanliga butiker, skolor, badhallar och även krogar som ansöker om tillstånd till kameraövervakning. Bara för ett par månader sedan fick nattklubben Seven som första krog i Uppsala tillstånd att sätta upp två kameror vid entrén.

Statistik som Upplandsnytt har tagit del av visar att fler och fler vill ha kameror, och fler får också tillstånd. År 2000 gav länsstyrelsen endast sju tillstånd till kameraövervakning på olika platser i Uppsala län. Förra året fick 23 platser tillstånd. Och det har ökat stadigt sen början av 2000-talet.

Så här tycker några Uppsalabor vi pratade med:

- Jag har inget problem med det, säger Mark Harris. Det sänker brottsligheten - då är jag beredd att ta kränkningen som andra tycker är ett problem.

- Nej, jag tycker väl generellt att det är ganska obehagligt, säger Göran Nehlin. Det sitter ju alltid någon och kollar bakom kameran, och det behöver ju inte vara guds bästa barn alla gånger...

Folk på stan Christer Segerström är chefsjurist på länstyrelsen och han tror att ökningen beror delvis på att utrustningen idag är enklare och mer lättillgänglig och dels att lagen är mer liberal när det gäller kameraövervakning.

- När riksdagen gjorde den här lagen sa de att det ska väga väldigt tungt med brottsförebyggande, ordningsupprätthållande aspekter.

Dan Johansson på Gertz Optik förstår att fler sätter upp kameror.

- Samtidigt kan jag förstå dem som tycker det är otäckt att man blir filmad lite här och där, men om man hör varför så tror jag man kan få förståelse för det ändå...


Kontakta reportern:
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista