Kameraövervakning löser inte brottslighet

Att kameraövervaka mer och mer är inte lösningen för att komma åt brottsligheten. Det anser vetenskapsjournalisten Kristoffer Gunnartz, som skrivit en bok om övervakningssamhället.

När kamerorna inte gör det jobb som det är tänkt så finns bara integritetsproblemet kvar, säger Kristoffer Gunnartz:
- Jag tycker att det är lite tråkigt att det blir en sådan här trend som jag tror bygger på okunskap och på en förhoppning om vad tekniken ska lösa.

Som Upplandsnytt rapporterat så har det i Uppsala län, de senaste åren kommit upp fler och fler övervakningskameror. När det förr mest var myndigheter och banker som kameraövervakade så är det nuförtiden inte ovanligt att badhallar, småbutiker, museer och skolor ansöker om och får tillstånd till övervakning.

Journalisten Kristoffer Gunnartz, som nyligen kom ut med boken ”Välkommen till övervakningssamhället”, menar att snattare och tjuvar känner till kamerorna i butikerna, och på så sätt lyckas komma undan.
- Oavsett var på jordklotet de befinner sig, så har de koll på kamerorna. Det finns alltid blinda områden dit kamerorna inte når. Om kamerorna inte förebygger brott, ja då är det enda som finns kvar integritetsproblematiken.

Den här utvecklingen, att det blir fler och fler kameror som övervakar, är något som uppsalapolisen ser positivt på. Kamerorna kan lösa många brott och polisens presstalesman Christer Nordström tror att upplänningarna i framtiden kommer att bli övervakade på långt fler platser än idag:
- Det är jag övertygad om. På sikt kommer vi se en lagstiftning som möjliggör övervakning av ett betydligt större område. Kanske större delar av Stora torget kommer att övervakas. För oss inom polisen finns det bara ett syfte och det är att kunna identifiera gärningsmän.
Vetenskapsjournalisten Kristoffer Gunnartz:
-Det finns ju studier som visar att människor mår väldigt dåligt på sina arbetsplatser, för deras chefer hänger över axeln på dom. Övervakar dom. Ska vi ha ett helt samhälle som bygger på en sådan misstänksamhet så tror inte jag att folk kommer att må bra. Frågan är bara var gränsen går. Hur många miljöer kan man övervaka utan att folk börjar må dåligt.

Alexander Gagliano
Alexander.Gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista