Mygg i Söderfors får bekämpas

För första gången kommer den besvärliga stickmyggan att bekämpas i Söderfors i norra Uppland i sommar. Igår sa Kemikalieinspektionen ja till bekämpning med medlet BTI i de våtmarker där mygglarverna kläcks.

Samtidigt, på andra sidan fjärden, i trakterna av Hedesunda, får man inte tillstånd att bekämpa myggen.

- Jo, det låter bra att myggen får bekämpas, säger Margaretha Pettersson som bott i Söderfors hela sitt liv. Det kan tänkas att några dragit sig för att flytta hit för att de hört talas om att det är mycket mygg i Söderfors. Nu kanske folk flyttar hit.

På andra sidan fjärden ligger Hedesunda. Där säger Kemikalieinspektionen nej till samma myggbekämpning som har fått tillstånd i Söderfors.

Anledningen är att länsstyrelsen i Gävleborg är negativ medan länsstyrelsen här är positiv till att bekämpa mygglarverna med Bti, ett biologisk bekämpningsmedel där bakterier angriper matsmältningen hos mygglarven.

Myggforskaren Jan Lundström, är projektledare för myggbekämpningen kring nedre Dalälven.

- I det här området kan man få stora myggproblem, men det är ingen skillnad på vilken sida länsgränsen man bor, säger Jan Lundström.

Tidigare i år har Kemikalieinspektionen sagt ja till myggbekämpning den här säsongen i Österfärnebo, Tärnsjö, Huddunge och Östa i Heby kommun.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista