Åklagare vill se långa straff för Siggeforamord

Då rättegången i Uppsala tingsrätt i dag avslutades om mordet på Siggefora camping under trettonhelgen i år, så yrkade åklagaren Anne Sjöblom att de båda åtalade 43-åringarna ska fällas för mord.

Rättegången om mordet på en 70-årig man på Siggefora camping i Järlåsa i januari i år, avslutades i dag i Uppsala tingsrätt. Åklagaren Anne Sjöblom menade att det var bevisat att de båda åtalade 43-åringarna dödat 70-åringen och krävde att de skulle fällas för mord.

- De visade alltså en komplett likgiltighet för vad de insåg kunde bli effekterna av deras handlande. Det var två yngre personer som gav sig på en ensam och försvarslös äldre man.

Det är ett ruskigt scenario som åklagaren Anne Sjöblom målat upp i rätten. Enligt henne hade de båda 43-åringarna bestämt sig för att tvinga till sig pengar från 70-åringen, och på lördagkvällen den 6 januari gjorde de slag i saken, misshandlade 70-åringen svårt och tvingade honom att lämna ifrån sig bankkort och koder.

Sedan dödade de honom genom att stampa eller hoppa på honom så kraftigt att revbenen i bröstkorgen knäcktes. Trolig tidpunkt för dödsfallet var runt klockan sju på kvällen. Sen åkte de med den döda kroppen i 70-åringens husbil till Heby, där de på natten, flera timmar efter dödsfallet, tog ut pengar på hans bankkort, allt enligt åklagaren Anne Sjöblom, som som ett av bevisen använde en konversation mellan de båda 43-åringarna på en chattsida en vecka tidigare, där de talade om att plocka 70-åringen på pengar, något som de åtalade haft svårt att förklara och som en av de talat om som ett skämt.

- Det var isåfall ett skämt som blev en ruggig verklighet knappt en vecka senare. Jag tycker det är svårt att hitta ord för det som 70-åringen utsatts för, man känner sig mest chockad och illa berörd, säger åklagaren Anne Sjöblom.

Hon krävde i första hand tio års fängelse för mord, men ville också att rätten skulle fundera på livstids fängelse för båda åtalade. Männens försvarsadvokater, däremot, underkände åklagarens bevisning och menade att hon mest ägnat sig åt spekulation om vad som hände 70-åringen den kvällen.

- Det är kanske en sliten klyscha men den förtjänar att upprepas: åklagaren måste styrka bortom rimligt tvivel vad hon påstår och det har hon inte gjort. Då finns det bara ett alternativ, åtalet måste ogillas rakt upp och ner, säger Per-Ingvar Ekbladh, advokat för en av de åtalade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista