Fetman ökar bland Uppsalas unga

Uppsalas fyraåringar blir fetare. Dom senaste tjugo åren har antalet överviktiga barn i fyraårsåldern i uppsala mer än femdubblats.

-Det är en varningsklocka om att något har hänt i samhället, säger Ulf Holmbäck vid instutionen för folkhälso och vårdvetenskap.

Undersökningen bekräftar det som många forskare redan har varnat för. Övervikt och fetma hos barn ökar. Ulf Holmbäck har kontrollerat viktsiffror på barn i uppsala drygt tjugo år tillbaka i tiden.

I årldersgrupperna fyra, tio och sexton år har sedan en jämförelse gjorts. Den visar att det framför allt är i 4-årsgruppen som som fetman ökar.

-Det här är verkligen fakta, barnen har verkligen blivit tjockare, säger Ulf Holmbäck.

I åldersgruppen med tioåringar ökar också antalet överviktiga medan sextonåringarna klarar sig ganska bra. Det här kan kanske bero på att tonåringar som lider av fetma uteblir från viktkontrollerna. Viktökningen bland små barn är oroande och nu måste något göras säger Ulf Holmbäck.

-Vi måste hitta sätt att vända vågen, säger Ulf Holmbäck som är forskare vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista