Uppgörelse klar vilka som styr Uppsala

Det är nu klart att det blir socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet som styr Uppsala kommun den kommande mandatperioden. Socialdemokraternas styrelse i kommunen sa igår kväll enhälligt ja till den överenskommelse som partierna gjort.
Förhandlingarna har dragit ut på tiden, eftersom vänsterpartiet ställde krav på att få vissa bestämda ordförandeposter, något som socialdemokraterna inte velat gå med på. Men om uppgörelsen igårkväll innebär att vänstern fick igenom sina krav vill varken vänstern eller socialdemokraterna berätta. Detaljerna i uppgörelsen kommer offentliggöras vid en presskonferens senare idag. De här tre partierna inledde samarbeten också efter valen 1994 och 98, båda gångerna har samarbetet spruckit. Första gången drog sig vänsterpartiet ur på grund av utförsäljningen av en stor del av Uppsalahems bostäder, andra gången bröt både miljöpartiet och vänsterpartiet samarbetet efter utförsäljningen av Uppsala Energi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".