Byggkonflikten drabbar Musikens hus

Byggnads konflikt som drog igång i morse innebär att ett 70-tal arbetare i Uppland är uttagna i stejk och de två byggen som berörs är Musikens hus och ett parkeringsgarage vid resecentrum i Uppsala.

Det känsligaste bygget är Uppsala konsert- och kongress där PEAB efter förseningar i byggstarten hela tiden jobbat under stor tidspress . Men där märks ännu så länge inte mycket av strejken med ett hundratal man fortfarande igång - men det är till exempel mattläggare och andra underentreprenörer som redan efter ett par dagar inte kan jobba vidare utan Peabs byggare.

- Orolig är jag definitivt. Någon dag eller några dagar kan vi klara, men var smärtgränsen går kan jag inte uttala mig om nu, säger platschefen Andris Zarins.

Invigningen av Musikens hus är den 1 september och den blir av även med en lång strejk, säger Gabriel Wikholm som är projektledare.

- Det kommer gå även om inte allt är fullt klart.

Det andra strejkuttagna bygget är parkeringsgaraget vid resecentrum - där är tidspressen inte avgörande för själva garaget - men väl för den nya stationsgatan som ska dras ovanpå, och som också måste vara klar den 1 september då Strandbodgatan ska stängas. Vid en utdragen strejk kanske det datumet måste flyttas fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista