Ungdomsgrupp ska minska stök i Bålsta

Skadegörelse, vandalisering och stora ungdomsbråk. De så kallade ungdomsbrotten har ökat i Bålsta under vintern och våren, och polisnärvaron är nu högre än någonsin. Kommunen kommer att bilda en särskild ungdomsgrupp för att försöka komma till rätta med problemen.

Vi drunknar i utredningar av ungdomsbrott, säger en polis i Håbo till mig - och när jag frågar ungdomar om varför det blir så här kommer standardsvaret:

- Ungdomarna har väl ingenting och göra här. Då tycker de att det är jätteroligt att slå sönder rutor och förstöra.

Men det här tror inte socialchefen Tomas Randell på:

- Ungdomar i 16-17-18-års åldern efterfrågar inte organiserad kommunal verksamhet. Det är min erfarenhet.

Socialtjänsten i Håbo har inte längre några fältassistenter som rör sig ute bland ungdomar på kvällar och helger - man har valt att jobba med förebyggande förändringsarbete i skolorna på dagtid. Det brottsförebyggande rådet i Håbo, där både skola och polis ingår, kommer nästa vecka bilda en ungdomsgrupp. Det är väl inte otroligt att den här ungdomsgruppen kommer fram till att det återigen behövs fältassistenter även i Bålsta.

Närpolischefen Mikael Gustafsson är noga med att det inte är ett polisiärt problem, det här angår hela samhället och kanske speciellt föräldrarna, säger han, men polisen har  uppmärksammat utvecklingen och varit mer synlig än någonsin i Bålsta den senaste tiden.

reporter bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista