Åklagaren backar i rättegång om människosmuggling

Den liga som står åtalad för människosmuggling, har inte ingått i ett nätverk. Det framgick under rättegången igår när åklagaren höll sin slutplädering. Trots det yrkade åklagaren på mångåriga fängelsestraff, minst 4,5 års fängelse för en av de åtalade huvudmännen.

De sex åtalade misstänks att tillsammans ha organiserat smuggling av människor från Irak och Nordafrika till Sverige och andra europeiska länder. Alla sex har suttit häktade men fyra av de har försatts på fri fot. Under gårdagen bestämdes att ännu en av de åtalade skulle slippa häktet. Åklagaren håller inte längre fast vid bilden att människosmugglingen ingår i ett större nätverk.

Att åklagaren nu ändrar sin bild om ett nätverk och ändå yrkar på långa fängelsestraff, förvånar en av försvarsadvokaterna Leif Eriksson:

- Åklagaren ligger långt över den nivå där straffvärdet bör hamna. Vi ska komma ihåg att det här är ett mål som minskat oerhört i omfattning.

reporter nadja.hatem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista