Orättvisa beslut om hästhållning, tycker drabbad (Foto: Scanpix, arkivbild)

Orättvist beslut om hästhållning

Två parallella ansökningar om tillstånd för att ha hästar fick helt olika utslag i Uppsalas miljö och hälsoskyddsnämnd. Det ena, 4H:s gård i Årsta fick ja av nämnden.  Det andra familjen Perics ansökan i Järlåsa fick nej, med hänvisning till att det var för nära tätbebyggt område.

Beslutet upprör Veronica Perics, som skulle vilja ha sina tre hästar på den egna gården.
- Det är jättetråkigt och innebär att det tar mycket mer tid än om vi haft de hemma. Det kostar mycket också. Inackorderingasavgift och bensin för att ta sig till hästarna varje dag.

Miljönämndens nej bygger på rekommendationer från den statliga allergiutredningen, att inga hästar ska hållas närmare än 500 meter från bostäder.

I båda dom aktuella fallen är det 200 meter till närmaste bostad, men 4H fick alltså ja till att hålla nio häster. Motiveringen var att 4H-gården haft hästar i 15 år innan gården brann ner och att kommunen ville låta en populär verksamhet få fortsätta.

Men makarna Perics är besvikna och tänker överklaga beslutet:
- Det är väldigt orättvist, vi är beredda att gå hur långt som helst för att få rätt.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista