Regnbågsflaggan nedplockad i polishuset

Den omdiskuterade regnbågsflaggan som hängt i polishusets  i Uppsala har nu plockats ned och länspolismästaren Erik Steen säger att han inte vet om den kommer att hängas upp igen.

Sommaren 2005 beslutade den dåvarande länspolismästaren Göran Lindberg att en regnbågsflagga skulle hängas upp i polishusets entréhall. I nästan två år har den alltså hängt i en lina i taket bredvid några poliströjor i barnstorlek, som i sin tur var del i ett konstverk. Men sen en tid tillbaka så hänger inte regnbågsflaggan där längre. Någon i polishuset har på eget initiativ helt enkelt plockat ned den. Och de senaste åren har flaggan skapat debatt. HBT-communityn i Sverige, dvs homo- bi och transpersoner, har varit positiva eftersom flaggan visar att polisen företräder utsatta grupper i samhället. Men flaggan har också JO-anmälts två gånger eftersom vissa menar att den står i strid med Guds bud och att den förknippar barn med sex eftersom den hängde bland poliströjor i barnstorlek. Erik Steen, den nuvarande länspolismästaren, kommer inte att begära att flaggan ska sättas upp igen.

- Vi har en tvist med dem som en gång har utsmyckat det här och de har velat att vi ska ta ner den här flaggan och att den inte är förenlig med deras grunddrag i utsmyckningen. Men debatten om vi ska ta ner hela konstverket är inte avslutad.

En av de som upprörts över att flaggan plockats ned är Anna Engström, ordförande i Flogsta-Ekeby socialdemokratiska förening.

- Vi tyckte att det var väldigt positivt att den satt där och det kändes väldigt välkomnande. Att den försvinner känns mer som ett ställningstagande mot vad den symboliserar.

- Det finns många grupper i samhället som är utsatta på grund av ras, religion, ålder, kön, funktinshinder eller sexuell läggning. Att vi skulle sätta upp symboler för alla dessa är tveksamt, säger Erik Steen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".