Föräldrar räds inte längre mässlingvaccin

Rädslan för mässlingvaccin håller på att försvinna bland föräldrar i Uppsala län. När debatten om påstådda biverkningar pågick som mest för några år sedan var det många föräldrar som valde att avstå från att vaccinera sina barn. Men förra året var närmare 95 procent av alla tvååringar vaccinerade med trippelvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund.

Det var i början av år 2000 som allt fler föräldrar slutade att vaccinera sina barn. De följande åren, 2001 och 2002, avlöste bottenrekorden varandra runt om i kommunerna. 2001 var det till exempel bara 82 % av barnen i Tierp som blev vaccinerade. Nästan lika få var det i Håbo, drygt 84%.

En felaktig rapport och debatten därefter om att barn riskerade att få autism av mässlingsvaccin, gjorde att det var först 2005 som antalet vaccinerade barn återigen nådde över 90%.

Björn Wettergren är överläkare inom barnhälsovården i Uppsala län:

- Det finns inga vetenskapliga studier i dag som pekar på något samband mellan mässlingsvaccin och autism eller annan långvarig allvarlig sjukdom överhuvudtaget.

Föräldrarna i Uppsala är de som varit mest skeptiska - där har vaccinationerna varit nere på 85 procent och uppsala är också den kommun där vaccinationerna ökat långsammast. Idag är det alltså drygt fem procent av tvååringarna i Uppsala län som inte blivit vaccinerade.

- Så får det väl vara, men vi tycker att de barnen utsätts för en risk. Inte här i Sverige, men är man ute och reser med dem i länder där det finns mycket av de här infektionern, löper de en uppenbar risk, säger Björn Wettergren.


Kontakta reportern:
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista