Nedplockad regnbågsflagga polisanmäld

Idag polisanmäldes händelsen med den nedplockade regnbågsflaggan i polishusets entré i Uppsala. Som Upplandsnytt berättade igår så har någon person i polishuset på eget initiativ tagit ned flaggan, som bland annat är en symbol för homo-, bi- och transpersoner.

Bakom polisanmälan står Flogsta-Ekebys Socialdemokratiska förening.

- Den här regnbågsflaggan hängdes upp för att markera att polisen välkomnar alla grupper och att man tar den utsatthet och förföljelse som homosexuella utsätts för på allvar. Om då någon i polishuset tar ner den här flaggan får att han kanske då inte håller med om det, då är det väldigt allvarligt, säger Erik Pelling som ligger bakom polisanmälan.

- Hur kan en flagga som hänger i taket, i polishuset, i en offentlig lokal försvinna mitt framför ögonen på polisen utan att någon har sett det? Vi har polisanmält det. I värsta fall kan det handla om ett så kallat hatbrott, det är åtminstone fråga om egenmäktigt förfarande, säger socialdemokraten Erik Pelling.

Länspolismästaren Erik Steen har också beslutat att en polisanmälan ska göras om händelsen. Den rubriceras som åverkan.

 

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista