Mer Uppsala framöver i TV 4 Uppland

Innehållet i TV4 Upplands sändningar blir mer uppsalacentrerat, morgonprogrammet försvinner och själva sändningarna flyttas till Stockholm. Samtidigt ska man satsa på fler reportrar och ge tittarna snabbare nyheter. Det är några av förändringarna i ett nytt förslag.

- Här är studion, och det är den tillsammans med kontrollrummet som ska försvinna. Tror vi, det är ju förhandlingar nu, visar programledare Hannes Nelander.

Sedan 1995 har TV 4 sänt lokala nyheter ifrån Uppsala, och i nuläget arbetar runt 13 personer på stationen. Men hur många det blir i framtiden är oklart, enligt ett nytt förslag kommer själva sändningarna flyttas till Stockholm, och kvar i Uppsala blir reportrar, en nyhetschef och en biträdande nyhetschef. Eventuellt kommer också antalet reportrar öka mot idag.

Förändringarna kommer ske över hela Sverige, där TV 4:s lokalsändningar ska koncentreras till fyra orter, samtidigt som åtta nya stationer med reportrar startar runt om i landet. Och skälet till förändringarna är enligt redaktör Erik T Larsson att man vill bli bäst på lokala nyheter, genom att utnyttja den senaste tekniken och få ut fler reportrar på fältet:

- Det kommer märkas genom att man får fler nyheter och fler nyhetsbilder lokalt, framför allt kommer uppsalatittarna märka av en ökad satsning på Uppsala.

Men Charlotta Hultin, facklig ordförande, programledare och redaktör på stationen menar att just förslaget med mer en uppsalacentrering kommer slå hårt mot bevakningen av övriga länet:

- Det känns som ett svek mot en stor del av vår tittarskara om vi inte bevakar hela Uppland, sen kommer vi självklart göra jobb i Tierp, Östhammar och Enköping ändå, men mer ur ett uppsalaperspektiv som jag förstår det.

Att man väljer att fokusera mer på Uppsala beror dels på att det finns fler tittare där, säger Erik T Larsson, men det finns också en ekonomisk förklaring eftersom annnonsmarknaden är större i Uppsala.

När själva förändringarna kommer att bli av är inte bestämt än. Och programledare Hannes Nelander menar att det är tråkigt att sändningarna försvinner, men att det också kan finnas fördelar med flytten.

- Det kan vara bra att samla allting och att man satsar mer på nyheterna, det tycker jag är jättebra.

Hur många tjänster som kommer att beröras av flytten är inte klart i dagsläget.

Kontakta reporter:
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista