Uppmärksammad rättegång avslutad

Den stora människosmugglingsrättegången i Uppsala tingsrätt avslutades idag. De sex åtalade männen riskerar långa fängelsestraff trots att målet krympt avsevärt från vad man förut trodde.

Ett antal åtalspunkter har strukits under rättegången vilket inneburit att målet krympt.

- Det är en krympande faktor och åklagaren har också medgett detta. Bland annat så, under åklagarens plädering, så kom ju frågeställningen om nätverk upp och ströks från stämningsansökan, säger Mats Ardhe, en av försvarsadvokaterna i målet.

Människosmugglingsrättegången har pågått i 35 dagar och de sex åtalade männen är misstänkta för organisering och förberedande av grov människosmuggling, samt grov urkundsförfalskning. Trots att ett antal åtalspunkter har strukits under rättegången vill åklagaren, Ann-Christine Maderud, ändå att männen ska få långa fängelsestraff.

- Det som är utmärkande för den här typen av mål det är att det finns inte så många mål, det finns inte så mycket praxis att gå på. När man ska jämföra med vad andra har gjort så kan gärningarna typiskt sett se väldigt olika ut.

- Om man jämför det med till exempel praxis i narkotikabrott så finns det så många flera fall och då vet man mer vad som är förväntat. Utifrån hur vi ser på det så pläderar ju vi påföljdsdelen, säger Ann-Christine Maderud, som även tror att fallet kan bli prejudicerande.

- Alla avgöranden i större mål på det här området får ju en påverkan på framtiden, så det tror jag att den blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista