Kritik mot lokala bidrag till Citybanan

Folkpartiets landstingspolitiker Harald Nordlund från Uppsala kritiserar nu planerna på att landstinget och kommunerna i Uppsala län ska vara med och finansiera tågtunneln under Stockholm, den så kallade Citybanan.

-Jag ser inte att det är möjligt att gå ut och säga till medborgaran att, tyvärr så får det dröja med tillgängligheten i sjukvården för att vi skall vara med och finansera Citybanan, säger Harald Nordlund från Folkpartiet.

Politikerna i Uppsala län har länge tryckt på för att få bättre kapacitet för tågtrafiken mot Stockholm. Citybanan är en plan för förbättrad spårkapacitet, med två nya spår som skulle dras i en tunnel under Stockholm. Regeringen och företrädare för Mälardalsregionen är i princip överens om att inleda förhandlingar med omgivande landsting och kommuner om medfinansiering av projektet. 600 miljoner har nämnts som en kostnad för Uppsala län, varav Uppsala kommun och landstinget skulle ta större delen. Men Harald Nordlund är kritisk.

-Visst är det en angelägen fråga att få till Citybanan, men det är statens ansvar att den byggs, Harald Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista