Förre länspolismästaren: "Häng upp flaggan igen!"

Förre länspolismästaren i Uppsala län, Göran Lindberg, är mycket kritisk till att den regnbågsflagga som hängt i polishusets entré nu har plockats ned.

Göran Lindberg var den som beslutade att flaggan skulle sättas upp, och när han hör om de senaste turerna kring regnbågsflaggan i polishuset så tycker han att den direkt borde sättas upp igen.

-Om jag var chef skulle jag omedelbart besluta att den skulle sättas upp igen, säger Göran Lindberg.

Regnbågsflaggan, en symbol för homo-, bi- och transpersoner, har hängt i en lina i taket sen Göran Lindberg var länspolismästare. Men någon gång den senaste månaden så har någon plockat ned den och lagt den i en städskrubb i polishuset. Ingen vet vem som gjort det och igår polisanmäldes händelsen. Rubriceringarna är hatbrott alternativt egenmäktigt förfarande eller åverkan.

Men även om det var någon som på eget initiativ, utan förmellt beslut, plockade ned flaggan, så kommer inte nuvarande länspolismästaren Erik Steen att begära att den sätts upp igen. Han hänvisar delvis till en upphovsrättstvist som polisen har med de konstnärer som gjort en installation i direkt anslutning till där flaggan hängde. Och så finns det annan anledning också.

-Det finns många utsatta grupper i samhället och att vi skulle sätta symboler för alla, det är tveksamt om polisen skall göra det, säger Erik Steen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista