Mer kvinnor än män har sömnproblem

Dubbelt så många kvinnor som män i Uppland konsumerar sömnmedel, och ungefär så ser det ut i hela landet. Forskning visar också att kvinnor har svårare med sömnen.

Susanne Blom sov dåligt under tjugo års tid:
- Något var tvunget att hända annars skulle mitt liv rasa samman, säger Susanne Blom.

Det började i början av 80 -talet då hon fick sitt första jobb. Susanne Blom ville visa framfötterna, men hennes stressiga dagar blev också till stressiga nätter och sömnen utblev. Hon hamnade i en nedåtgående spiral, med sömnmedel och även antidepressiva medel i perioder.

Susanne är inte ensam om att hamna i den här spiralen berättar sömnforskaren och psykologen Mari Söderström, många kvinnor lider av sömnbrist:
-Kvinnor beskriver ofta att för mig att de har ett stort sömnbehov, att de behöver sova mer, säger forskaren Mari Söderström.

Många kvinnor berättar också om att sömnproblemen kommer med barnen, säger Mari Söderström. Och att det är svårt att hitta tillbaka till sömnen efter de första månadernas nattvaka med bland annat amning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista