Handikappad anmäler Ticnet

En rullstolsburen uppsalabo har anmält biljettbokningsföretaget Ticnet till handikappombudsmannen. Anmälaren menar att det är diskriminerande att rullstolsburna inte tillåts boka rullstolsplats till konserter via internet, utan bara per telefon.

Det som fick anmälaren, Andreas Karelid, att reagera var då han skulle boka biljett till en konsert med hårdrocksbandet Mötley Crue:
- När jag väl kom ut på hemsidan fick jag se att det inte gick att boka en rullstolsplats på internet utan då var jag tvungen att ringa Globen direkt. Det tog väl minst 20 minuter att komma fram till en telfonkö som var minst lika lång. När jag väl kom fram till en människa fick jag vänta ännu mer...

Andreas Karelid fick till slut sin biljett. Men han tycker att det är fel att andra ska kunna boka biljetter på internet men inte rullstolsburna.

Och med sin anmälan vill han nu att handikappombudsmannen ska granska om det är riktigt med dom här olika villkoren. Ticnets vd Mats Brandt säger att inte heller andra än handikappade kan boka exakta platser via internet:
- Det går idag bara att välja sektion och priskategori när man bokar via nätet, det går inte att välja en enskild plats. Just när det gäller handikappsplatser, eftersom det är så speciella skäl då så har arenan valt att göra det själva. Just när det gäller enskilda platser så har man valt att bara göra det per telefonbokning.

Marie Lindqvist är marknadschef för Globenarenorna, och hon framhåller att handikappade har ett eget telefonnummer och alltså inte behöver stå i samma telefonkö som allmänheten i övrigt. Och att icke handikappade missbrukat systemet då det tidigare gått att boka på internet:
- Vi har ju vidtagit den här åtgärden för att säkra så att de här platserna går till dom som behöver dom.

Mårten Nilsson
Marten.Nilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".