Kampanj mot illegal sprit

I Uppsala inleds idag en kampanj mot langning av utlandssprit till ungdomar under 20 år. Kampanjen är ett samarbete mellan flera aktörer, bland annat alkoholkommittén, polisen o Uppsala kommun.

Anna Möller, som jobbar med drogförebyggande inom regionförbundet, tycker att det här är en viktig kampanj, inte minst för att öka medvetenheten.

- Vi har ett stort problem i dag med illegal alkohol, den så kallade ”tysklandsspriten” som man åker och hämtar och säljer till ungdomar.

”I det här området säljs alkohol dygnet runt, bland annat till trettonåringar” - det är ett av budskapen som från och med i dag och två veckor framåt pryder flera pelare runt om i Uppsala. Ett annat är: ”I en lägenhet i det här området säljs alkohol”.

Anna Möller, länssamordnare i drogförebyggande frågor på regionförbundet, hoppas att den något provocerande tonen ska leda till att människor reagerar och inte drar sig för att tipsa polisen. I samband med den här kampanjen öppnar polisen dessutom en särskild tipstelefon.

- Det är väldigt svårt att komma åt det här probelmet annars, säger Roger Hellström på citypolisen.  Man har ju haft samma kampanj i Kalmra och de tips man fick in gav bra resultat.

Ett annat syfte med kampanjen är att ändra ungdomarnas attityder gentemot utlandsspriten, eller den så kallade ”tysklandsspriten”. Enligt en undersökning i Uppsala i höstas, så har tre av tio ungdomar i åldern 16 till 19 år någon gång under det senaste året köpt utlandssprit och fyra av tio tycker att den illegala handeln är helt okej. Och den bilden bekräftas när Upplandsnytt pratar med ungdomar på stan. Så här säger två 18-åriga tjejer i Uppsala om varför det är så vanligt:

- För att folk inte kan gå på systembolaget.

- Det är billigare.

Varje månad införs mer än en miljon liter alkohol till Sverige - och Anna Möller tycker inte att man ska låta sig luras att utlandsspriten, som i mångt och mycket har ersatt hembränt, på något sätt skulle vara bättre.

- Du kan bli precis lika full på den här alkoholen och råka precis lika illa ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista