Beslut om GUB-försäljning dröjer

Beslutet om en utförsäljning av Gamla Uppsalabuss skjuts upp. Oppositionen i Uppsalas kommunfullmäktige drev idag igenom en så kallad minoritetsåterremiss. Det innebär att beslutet kommer upp i fullmäktige om en månad igen.

Kritiken från bland annat socialdemokraternas Lena Hartwig och miljöpartiets Niclas Malmberg mot utförsäljningen var inte nådig.

- Varför säger ni inte som det är? En försäljning av GUB är ett led i er systemskiftespolitik. En politik som går ut på att den för er så heliga marknaden gör allting bättre och billigare, sade Lena Hartwig (s) i talarstolen.

- Återigen vill man genomföra en ideologiskt betingad försäljning utan att först gå till roten med hur en sådan försäljning skulle utformas för att vara så lite negativ som möjligt, sade Niclas Malmberg (mp).

Det förslag som kommunfullmäktige skulle ta ställning till idag handlade om att säga ja eller nej till att kommunstyrelsen gör en värdering av Gamla Uppsalabuss, förhandlar med intersserade köpare och tar fram förslag på avtal som sen ska upp i fullmäktige senast i november.

Oppositionen vill utreda först

Kommunstyrelsen ska också redovisa konsekvenserna av en försäljning, men på den punkten får majoritetens förslag kritik. Oppositionen menade att man borde utreda först,  innan man påbörjar utförsäljningen.

Kritiken handlade också om att insynen blir sämre om ett privat bolag kör trafiken, och att man kan få sämre kontroll över miljöarbetet.

När oppositionen inte fick gehör för sin kritik drev de istället igenom en minoritetsåterremiss, som innebär att frågan  kommer upp om en eller par månader igen. Det slutliga beslutet kan nu skjutas fram någon månad, men annars blir det inga ändringar menar moderaternas kommunstyrelseordförande Gunnar Hedberg.

- Det finns ingen anledning att göra någon förändring.

Vad säger du till dem som tycker att man borde utrett konsekvenserna innan man satt igång processen med utförsäljning?

- Då vet man ju inte om det finns någon intresserad köpare på de villkoren. Det blir lite hönan eller ägget, säger Gunnar Hedberg.

Kan det bli så att försäljningen inte blir av?

- Ja, skulle det visa sig att det inte finns bra köpare, eller att man på annat sätt inte skulle gynna kollektivtrafiken då ska vi inte lägga fram något förslag.

Hur sannolikt är det?

- Jag tror inte det är så stor sannolikhet i det, avslutar Gunnar Hedberg (m), kommunstyrelsens ordförande.

 

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista