Landstinget betalar delvis bygget av Citybanan i Stockholm

Nu i eftermiddag har den borgerliga majoriteten i Landstinget sagt ja till att vara med och betala den nya tågtunneln under Stockholm, den så kallade citybanan.

-Vi ställer upp för att det är viktigt för utvecklingen av regionen och det är en av landstingets uppgifter, säger moderaten Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande.

Hela bygget beräknas kosta runt 16 miljarder. Men vad slutnotan kommer bli för landstinget i Uppsala län ska man nu börja förhandla om.

-vilken nytta har det här för länets patienter?

-Patienterna har nytta av det här för att det bidrar till utveckling och tillväxt i regionen, det gynnar patienterna här på Akademiska sjukhuset, säger moderaten Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande.

Men oppositionen är kritisk. Dom säger att bygget av citybanan ska statens stå för.

-Vi har egna infrastrukturprojekt i länet som vi måste finansera, då kan inte dom pengarna gå till Stockholm, säger Börje Wennberg, som är socialdemokratiskt landstingsråd.

Flera län runt om i Mälardalen ska nu sätta sig vid förhandlingsbordet och för att göra upp delningen av räkningen. Och om ett år kommer det stå klart vad citytunneln kommer kosta både landstinget och kommunerna i Uppsala län, en siffra som har nämnts nu är 600 miljoner.

Det är alldeles för mycket pengar anser Börje Wennberg, socialdemokraterna, i ett sånt fall får man höja skatten eller dra ner på verksamheter för liknade siffror, något som Börje Wennberg inte är är beredd att göra.

Men moderaten Erik Weiman ser flera olika sätt att klara av kostnaden.

-Det viktiga är att landstingets ekonomi inte äventyras av det här projektet, och det gör den inte med de siffror jag har sett hittills, säger moderaten Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista