Uppsalaskolor räddas från nedläggning

De autistiska barnen på Brune skola i Uppsala behöver inte flytta, och Treklangen i Gottsunda läggs inte ner. Det är delar av ett nytt förslag till lösning på skollokalsfrågan som politikerna ska ta ställning till om en vecka och som Upplandsnytt tagit del av.

- Vi är mycket tacksamma för det här förslaget. Det är precis det vi önskat för våra barn, att de inte ska behöva flytta runt mer än vad de redan gjort, säger Eva Hessling Jansson, som har en son på Brune skola.

Efter att politiker och tjänstemän under våren varit ute och träffat föräldrar, personal och en del elever på de skolor som pekades ut för nedläggning i den stora skollokalsutredningen så har de nu bearbetat de synpunkter som kommit in, och nu finns ett nytt förslag från tjänstemännen. I det framgår alltså bland annat att de autistiska barnen på Brune skola inte behöver flytta, att Treklangen i Gottunda blir kvar kvar och att den särskilda undervisningsgruppen vid Sparrisen och Kvarngärdesskolan blir orörda.

- Hela lokalutredningen byggde i början på att man skulle tömma småskolor och fylla större skolor. Nu tittar vi istället på möjligheterna att få in förskoleplatser om man delar av de större skolorna, säger Cecilia Forss, moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala och fortsätter:

- På det sättet behöver vi inte lägga ner lika många skolor som i det ursprungliga förslaget.

Årstaskolans elever får trängas

I förslaget som politikerna ska ta ställning till 7 maj, men som Cecilia Forss tror går igenom i stora delar, ingår alltså att förskolan flyttar in i flera skolor. Nya förslag är bland annat att skoleleverna i Årstaskolan, Heidenstamskolan och Stordammen får tränga ihop sig och ta emot förskolebarn.

Sedan finns det föräldrar och elever på skolor som inte får något besked nu i maj. Det gäller till exempel de på nedläggningshotade Jumkils skola, Brantingskolan, Länna skola och Bäcklösa. Deras framtid ska utredas vidare, men Cecilia Forss säger att läget ser bättre ut för dem idag än tidigare. Bland annat eftersom behovet av lokaler för förskolan plötsligt ökat markant, så det totala överskottet på lokaler är inte lika stort längre.

- Vi kommer nog försöka hitta lösningar där man får in annan verksamhet i de delar av skolbyggnaderna som inte används. Någon skola kanske blir nedlagd, men huvudsakligen så kommer det här bli ett väldigt mycket effektivare sätt att utnyttja lokalerna, säger Cecilia Forss, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

 

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".