Brister i sjuksköterskeutbildningen

Det finns stora brister vid många av universitetens och högskolornas vårdutbildningar, visar en en stor granskning som högskoleverket har gjort. Kritiken är ganska jämnt fördelad mellan lärosätena och i Uppsala ifrågasätts två av de åtta vårdutbildningarna. Bland annat märks bristerna tydligt i sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildningen.

Granskningen av vårdutbildningarna vid Uppsala Universitet visar att det finns stora brister på sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammet. Högskoleverkets bedömning av utbildningarna är bland annat att huvudämnet omvårdnad är mycket otydligt i organisationen. Dessutom är förutsättningarna, genomförandet, resultatet och kvalitén i programmen otillfredsställda. Olle Nilsson är grundutbildningsansvarig på medicinska fakulteten.

- Vi får naturligtvis lyssna och titta på den kritiken vi har fått, vi försöker integrera sköterskeutbildningen bland universitets övriga utbud, det tror vi har väldigt viktiga och positiva effekter men det leder till att utbildningen blir mindre tydlig, säger Olle Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".