Nya satsningar på äldreomsorgen och förskolan i Uppsala

Det blir satsningar på äldreomsorgen och förskolan i Uppsala nästa år. Det visar alliansmajoritetens budget för 2008, men de styrande partierna lever inte upp till vad de sa före valet. Personaltätheten i förskolan kommer även nästa år att vara lägre än den var vid valet 2006.

-Det tycker jag är ett jättestort misslyckande. Det skulle krävas en sån oerhörd ökning av bidraget och en sån väldig omställning och jag tror inte att det är realistiskt att någon hade kunnat genomföra det här, säger moderaten Cecilia Forss. 

Det blir alltså mer pengar till förskolan 40 miljoner mer men varje anställd kommer även nästa år att ha hand om fler barn än 2006. Hur mycket bättre än i år det  kan bli vet inte Cecilia Forss idag, som menar att problemen dels är höga lokalkostnader dels att förskolan drog över sin budget 2006.

En annan satsning som ändå inte räcker ända fram är de extra pengar som går till äldreomsorgen för att minska kön till vårdboende nästa år. Före valet sa centerns Lars O Ericsson att kön skulle vara minimerad till slutet av 2008 men så blir det inte, även om han tror att de kommer en bit på väg.

- Tyvärr, i Uppsala är man mästare på att dessutom överklaga saker och ting. Det är flera bonus som är kraftfullt försenade. 2008 kan jag nog se att vi inte har hunnit ikapp men jag får flytta fram ribban ett år då, säger Lars O Ericsson.  

Bland de saker som allianspartierna själva ville lyfta fram i budgeten fanns bland annat att de nästa år fortsätter att sänka skatten, 10 öre till blir det då.

Att kvalitetskontrollen inte äldreomsorgen ska förbättras och att de pengar som kommunen får in på att sälja Gamla Uppsalabuss, oklart hur mycket, ska gå till miljösatsnignar och kollektivtrafiken. 

- När vi nu gör omställningar, vi förbättrar till exempel för ungdomars möjligheter att resa genom att höja åldern för när man blir vuxen. När vi satsar på stomlinjer för att få en högre kvalité i kollektivtrafiken. Det är de sakerna som kostar språngmässigt och här finns det då pengar som kan täcka de sprången, säger moderaten Gunnar Hedberg.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista