Fjärrvärmetvist till skiljenämnd

Tvisten mellan Uppsalahem och Vattenfall om fjärrvärmetaxan är långt ifrån över. Uppsalahem har vägrat betala höjningen från förra sommaren - och nu vill Vattenfall att saken tas upp i skiljenämnd.
- Vi har försökt att få Vattenfall att förstå att det här är en orimlig höjning, säger Åsa Hedenberg, vd för Uppsalahem. - Vi har olika ståndpunkter och det blir bara dåligt klimat om vi fortsätter nöta på varandra. Då är det bättre om någon som stått utanför diskussionerna får avgöra frågan säger Gerold Lange, vd för Vattenfall i Uppsala. Ett års diskussioner har tydligen inte fått de båda parterna att närma sig varandra. I augusti förra året höjde Vattenfall priset på fjärrvärme i Uppsala med 20 procent, något som HSB och Uppsalahem har opponerat sig mot. Uppsalahem har därför i ett års tid vägrat betala den nya avgiften utan betalat det gamla, lägre priset för fjärrvärmen. De menar att Vattenfall inte har någon rimig förklaring till höjningen. Nu ska saken tas upp i en skiljenämnd - både Vattenfall och Uppsalahem ska se ut en opartisk jurist, de två utser tillsammans en tredje person och tillsammans ska de se över tvisten. - Jag hoppas att de kommer att se att Vattenfalls prishöjning inte är rimlig, säger Åsa Hedenberg. - Vi anser att priserna är rätt, och vi vill ha betalt för produkten, säger Gerold Lange.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".