Hyresgästförening motsätter sig vräkning

En bostadsrättsförening har beslutat att vräka flera personer från en 1800-tals byggnad i centrala Uppsala. Det rapporterade Upplandsnytt om igår. Men nu protesterar Hyresgästföreningen mot beslutet om vräkningen.

Björn Collin är jurist på Hyresgästföreningen och han anser att det hela inte gått rätt till:
-Jag tycker att det varit lägligt att gå ut men någon sorts information innan beskedet, så att hyresgästerna kunnat reagera på beslutet. Det här har ju varit en väldigt chockerande händelse för hyresgästerna.

I fredagens sändningar av Upplandsnytt rapporterade vi om Magnus Pettersson, en av dom hyresgäster i det gamla 1800-talshuset på Dragarbrunnsgatan i Uppsala som hotas av vräkning från och med den 30 september.

Huset, som ägs av områdets bostadsrättsförening, är i dåligt skick och i uppsägningsbrevet fick hyresgästerna beskedet att det ska rivas. Enligt hyresvärdarna finns det en rivningsklausul i kontrakten, vilket skulle innebära att hyrestagarna är tvingade att flytta utan kompensation eller ersättningsboende.

Men någon rivningsansökan har inte skickats in till kommunen och vad det gäller klausulen så är den ogiltig säger Hyresgästföreningens jurist, Björn Collin:
- De här kontrakten är så gamla att den här klausulen saknar verkan. Det får ju som följd att om det skulle bli aktuellt med rivning så skulle bostadsrättsföreningen bli tvungna att ordna med ersättningslägenheter.

Per-Henrik Johansson
perhenrik.Johansson@sr.se