7 av 10 kommuner klättrar i rankning

Idag presenterade arbetsgivaroganisationen Svenskt Näringsliv sin årliga undersökning om företagsklimatet i landet.

Bland de uppländska kommunerna utmärker sig Ävkarleby allra mest. Älvkarleby är nämligen en av de fem kommuner i landet som klättrat flest placeringar i Svenskt Näringslivs rankning sedan förra året.

Svenskt Näringsliv rankar varje år företagsklimatet i landets samtliga kommuner. Genom att väga in olika faktorer, som till exempel nyföretagande, tillgång till arbetskraft och hur företagen själva upplever attityden gentemot dem hos tjänstemän och politiker, så lägger de in kommunerna i en lista. Den kommun som utmärker sig allra mest är alltså Älvkarleby, som klättrat hela 87 placeringar sen förra året.
- Att vi hade klättrat så pass, det trodde vi nog inte. Vi gjorde ju en klättring förra året på 36 placeringar och tyckte det var jättekul då, men det här var ju lite mer än väntat, säger Karin Vybiral på turism- och näringslivskontoret i Älvkarleby.

Den kommun som får den allra högsta placeringen är Enköping. Inga-Kari Fryklund är regionchef på Svenskt Näringsliv:
- Enköping hamnar på en hedrande 33:e plats. Enköping är en kommun som arbetar aktivt med de företag som finns i kommunen, säger hon.

De flesta kommunerna i Uppland klättrar i rankingen. Uppsala tar sig upp 65 placeringar, Norrtälje tar ett rejält kliv och Knivsta knappar in något. Men det finns tre kommuner som tappar, och det största raset i Uppland gör Tierp med minus 57 placeringar. Den vanliga uppfattningen, att företagsklimatet skulle ha något att göra med det politiska styret i en kommun, tror inte Inga-Kari Fryklund är riktig.
- Så är det inte. Det beror snarare på att man har en stark politisk ledare och att man jobbar effektivt inom den kommunala organisationen, säger hon.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se