Klimatoron mindre i Uppland

Färre personer här i östra mellansverige är oroade över klimatförändringar, jämfört med befolkningen i resten av landet.

Det visar en undersökning som SIFO har gjort. Det är många som är oroliga för vad som ska hända med vårt klimat, 58 % i östra mellan Sverige känner ganska stor eller mycket stor oro inför förändringarna. Gärd Eriksson tänker främst på hur det ska bli för hennes barn och barnbarn.
- Man blir lite skärrad faktiskt. Vi får nog tänka om litegrann, säger hon.

40 % av invånarna här i regionen känner ingen alls eller inte särskilt stor oro inför klimatförändringarna. En hög siffra jämfört med resten av landet, där snittet ligger på cirka 30 %. Siffrorna kommer från en undersökning som SIFO har gjort på beställning av Sveriges Radio. Elin Hällström från Uppsala känner sig inte helt säker på att det är förändringar på gång.
- Jag vet inte om det finns något bevis för att det är fossila bränslen som gör att det blir mer uppvärmning, men det är klart att det finns en risk, så jag känner att om det går bör man minska på utsläppen, säger hon.

För att minska utsläppen av koldioxidutsläppen väljer vi i regionen att främst använda bilen mindre, handla lokalt, samt att källsortera.

Johan Eriksson
johan.k.eriksson@sr.se