Oro i Rosersberg

Regeringens förslag att lägga ner Räddningsverkets skola i Rosersberg utanför Sigtuna kommer - om det bli verklighet - att slå hårt mot hela orten.

Lillemor Edholm bor i Rosersberg och är ordförande för Seko vid Räddningsverkets skola i Rosersberg:
- Det här ju det största ”företaget” som finns här. Många är beroende av jobbet på grund av åldern, många är pesnionsfärdiga. Om de lägger ner - hur ska man få nya jobb då?

Enligt utredningen kommer bara två av idag fyra av räddningsverkets utbildningar att bli kvar framöver. Dom två som på sikt kan komma att försvinna ligger i Skövde och i Rosersberg mellan Stockholm och Uppsala.

På anläggningen finns idag lektionssalar, övningsanordningar för räddningstjänsten, utbildningslokaler och en konferensanläggning. Det finns också ett hotell där dom som går på kurs kan bo och äta. Totalt jobbar ett hundratal personer på området för att hålla anläggningen igång.

I Rosersberg finns också en unik sotarutbildning, lokalerna togs i bruk så sent som i år. Dessutom driver också Sigtuna kommun ett räddningstjänsgymnasium på skolområdet.

-Vi har fått toppmoderna lokaler som tagits i bruk i år, är det verkligen på det här sättet som vi ska använda våra skattepengar, avslutar Lillemor Edholm.

Peter Johansson
Peter.Johansson@sr.se