Nattbussar hoppas stoppa buset

Ett nytt förslag för att minska våldet i Uppsala på helgnätterna kommer nu från polisen. Genom att ha senare bussturer från centrum på helgerna skulle ungdomarna komma hem från city, och därmed skulle våldet minska.

De sista nattbussarna lämnar idag Uppsala redan 02.30 trots att flera krogar stänger senare, säger ordföranden i polisstyrelsen, moderaten Mats Gyllander:
- Man bör titta på om det inte går att anpassa nattbusstrafiken så att de går även senare på natten. Vi har uppgifter som bekräftar att flertalet av bråken sker sedan bussarna slutat gå.

Bakgrunden till förslaget är bl a att antalet anmälda misshandelsfall med obekant gärningsman har ökat i Uppsala kommun, och det är i området kring Dragarbrunnsgatan som våldet på helgnätter ofta är värst.

En fråga är hur senare nattbussar skulle finansieras. Anders Westerlind, folkpartiet och ordförande i gatu- och trafiknämnden, verkar vara öppen för att ordna fram dom pengar som behövs:
- Som det är nu så föreslås vi få ett större anslag till 2008 men samtidigt så vet vi ju inte vad utökad nattbusstarfik kan komma att kosta. Men vi är beredda att se på olika lösningar.

Mårten Nilsson
Marten.nilsson@sr.se