Fyra män dömda för övergrepp på flicka

Idag föll domen vid Uppsala tingsrätt mot de fem unga män som åtalats för bland annat sexuellt utnyttjande av en 13-årig flicka från Stockholm.

Övergreppen ska ha skett på flera platser, bland annat på en toalett på Ekonomikum i Uppsala.

De fem unga männen, som är i 16-17-årsåldern, träffade den då 13-åriga flickan flera gånger i Uppsala under april och maj förra året. Killarna hade lärt känna henne via en chattsida på internet, stämt träff med henne och enligt åtalet ska de ha utnyttjat henne sexuellt på flera platser, bland annat på en toalett i universitesbyggnaden Ekonomikum i Uppsala. Ett annat övergepp inträffade i en lägenhet och vid ett tillfälle våldtogs flickan på en toalett på Statoil-macken vid E4:an.

Idag föll domen vid Uppsala tingsrätt. En av de åtalade, en 17-åring döms för våldtäkt mot barn till ungdomsvård och ungdomstjänst och ska också betala ett skadestånd till flickan på nära 70 000 kronor. Två andra åtalade döms för sexuellt utnyttjande av barn till ungdomsvård och en fjärde döms för sexuellt övergrepp till ungdomstjänst. En av de åtalade frias helt från anklagelserna. Tre av de åtalade erkände att de hade sex med flickan men menar att de inte kände till hennes riktiga ålder, en annan förnekade helt kännedom om flickan och en menade att han träffat flickan men inte haft sex men henne. 

Flera vittnesuppgifter har stött flickans berättelse och under rättegången påtalade åklagaren bland annat att det på flickans personliga sida på chattforumet där hon lärde känna männen tydligt har stått att hon var 13. Det totala skadeståndet som flickan ska få av de dömda männen är cirka 150 000 kronor.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se