Tusentals jobb i Uppsala riskerar att försvinna

Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att tvingas minska sin personal med uppåt 3 000 tjänster om sjukvården i Uppsala län blir en del av samma storregion som Stockholm. Dom farhågorna finns nu i landstingsledningen i Uppsala med anledning av dom pågående diskussionerna om ett införande av storregioner

- Om Karolinska institutet och Akademiska sjukhuset har samma ägare så bör man koncentrera den högspecialiserade vården till ett ställe, och då är det rimligt att man lägger den i Stockholm, säger Erik Hemmingsson, landstingsdirektör i Uppsala län.

Vid en hearing i Uppsala igår fick beslutsfattare i Uppsalaregionen tillfälle att ställa frågor till ett par ledamöter i ansvarsutredningen, som nyligen kom med sitt förslag till ny regionindelning i Sverige. Bland deltagarna fanns landstingsdirektören Erik Hemmingsson som menar att Akademiska sjukhuset skulle vara en förlorare om länets sjukvård skulle hamna i samma storregion som Stockholm, vilket också en del politiker i Uppsala län förordat.

Socialdemokratiske riksdagsmannen Sven-Erik Österberg, ledamot i ansvarsutredningen, säger att han i stora stycken håller med Erik Hemmingsson:

- Vi i kommittén har tyckt att Uppsala län, med dess sjukhus inte ska tillhöra Stockholmsregionen.

Reporter marten.nilsson@sr.se