S skulle satsa på kvinnorna i Uppsala

Om socialdemokraterna fått styra Uppsala skulle det satsas mer på kvinnorna. Det säger socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig om den skuggbudget för Uppsala kommun 2008 som hon presenterade idag.

Om hennes parti hade haft makten skulle de bland annat ha startat ett boende för missbrukande kvinnor och lagt 15 miljoner per år på att höja kvinnolönerna, berättar Lena Hartwig.

- Vi vill satsa, utöver det som finns i avtalsrörelsen, framför allt inom vården. Kan vi inte behålla och rekrytera ny personal till vården kommer vi inte klara vård uppdrag som kommun, säger Lena Hartwig.

Om de här är så viktiga, varför gjorde ni inte mer när ni hade makten?

- Vi har gjort en hel del. Vi har gett mer pengar till kvinnojouren, vi har byggt kvinnoboendet Siri för kvinnor som utsätts för våld. Men vi måste göra ännu mer! säger Hartwig.

Socialdemokraterna satsar i sitt budgetförslag också mer på kollektivtrafiken, på vuxenutbildning och på att rusta dåliga skollokaler än alliansmajoriteten. Men om de haft makten skulle de däremot inte ha gjort någon ytterligare skattesänkning nästa år. Och de satsar också något mindre på förskolan, de tror inte att det kommer att behövas lika många platser som den borgerliga majoriteten säger.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se