Miljöbilar hos hälften av företagen

Närmare hälften av de största privata företagen i Uppsala län har miljöbilar. Det visar en rundringning som har Upplandsnytt gjort till de tio största privata arbetsgivarna i länet.

Men det är inget företag som helt gått över till miljöbilar. På GE Healthcare i Uppsala t ex är knappt var femte tjänstebil en miljöbil. Peter Ehrenheim är bolagets VD.
- Dels är det för att de som har tjänstebilar efterfrågar miljöbilar, men sen är det även för att vi försöker vara så bra miljömedborgare som möjligt, säger hon.

GE Healthcare har flest miljöbilar av alla tillfrågade, 40 av deras 217 bilar är miljöbilar. Andra läkemedelsföretag som Phadia och Q-med har några etanolbilar var, och Stora Enso i Skutskär kör även de etanolbilar. Av deras sju tjänstebilar, är det bara en som går på bensin. Andra företag inom tillverkningsindustrin, som Atlas Copco i Tierp, SNA (gamla Bahco i Enköping) och Sandvik Coromant i Gimo, har inga miljöbilar. Kjell Söderhäll är platschef på Sandvik Coromant.
- Just i nuläget har vi ingen möjlighet att tanka etanol i Gimo. Vi skulle därför behöva åka till Östhammar för att tanka och det skulle ju inte heller vara bra för miljön, säger han.

Kärnkraftverket Forsmark är en annan stor arbetsgivare som inte satsar på miljöbilar. De har sällskap av Posten som har drygt 200 bilar i Uppsala län, ingen av dem är miljöbil. Av de 10 största är det alltså sex företag som inte har någon miljöbil. Sveriges Radio är inte bättre, bolaget har inte en enda miljöbil bland sina drygt 200 bilar runt om i landet.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se