Elen tillfälligt tillbaka på Ekgården

Nästan tjugo hyresgäster på Ekgården i Örsundsbro saknar el, värme och varmvatten sedan drygt en vecka. Anledningen är att hyresvärden har skulder på över 500 000 kronor, vilket fått Vattenfall att stänga av elen. Men på fredagseftermiddagen ska elen tillfälligt slås på igen.

Hyresgästen Maj-Britt Öhrling, 73 år, har i dag satt sig i solen utanför huset för att få lite värme.

- Det är varmare ute i solen än inne. Och så har man ingen ström, det är det värsta. Man får äta kall mat och ingenting fungerar, säger Maj-Britt Öhrling.

Sedan en vecka har hyresgästerna på Ekgården i Örsundsbro varit utan el, värme och vatten. Anledningen är att hyresvärden inte har betalat räkningarna. Nu har hyresgästföreningen begärt att Ekgården ska tas under tvångsförvaltning, det betyder att de kommer gå in och sköta fastigheten i hyresvärdens ställe.

Kan inte nå hyresvärden

- Det här är en väldigt akut situation eftersom hyresgästerna saknar el. Det är självklart att i ett sådant fall att vidta åtgärder relativt omgående. Vi har sökt hyresvärden utan att kunna nå honom, det är illavarslande, säger Björn Collin på hyresgästföreningen.

Även Upplandsnytt har försökt nå hyresvärden utan resultat. Men nu på fredagseftermiddagen, drygt en vecka utan ström,  så har hyresgästerna på Ekgården ändå nåtts av ett glädjande besked.

Strömmen tillbaka i en vecka

- Jag har fått veta att Vattenfall tillfälligt kopplar på strömmen i fastigheten. Det kommer gälla ungefär en vecka. Då hoppas vi ha löst det mest akuta, säger Per Widén, jurist på hyresgästföreningen.

 

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se