Långa köer för organdonation

Det råder just nu mycket långa väntetider för njurtransplantioner i Uppsala. Vid Akademiska sjukhuset står 100 personer i kö och många har väntat i flera år.
Enligt socialstyrelsen kan bristen på organdonatorer bero på att anhöriga får för lite tid på sig när de ska avgöra om en avliden ska donera sina organ. Tidsbristen gör alltså att många då hellre säger nej till donation. På Akademiska sjukhusets neurointensiv uppger man att runt en tredjedel av de personer som är möjliga donatorer inte blir det därför att de anhöriga säger nej. På socialstyrelsen, där man just nu granskar landets intensivvårdsavdelningar, har man sett att anhöriga får för lite tid för att ta ställning till organdonation. När en patient förklarats hjärndöd har sjukvården ett helt dygn på sig att fortsätta ha patienten i respirator för att de anhöriga ska kunna ta ställning till organdonation, men resursbrist gör att man inte alltid kan utnyttja den tiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".