Uppsala universitet sämst i landet

Under sex år har Högskoleverket granskat 1 700 utbildningar på högskolan och mest ifrågasättanden får Uppsala universitet - 20 stycken.

Universitetet har fått kritik för en rad språkutbildningar samt för sjuksköterske- och psykoterapeututbildningar, som vi kunde rapportera i förra veckan.

Linköpings universitet har fått näst flest ifrågasättanden, 16 stycken, följt av Högskolan i Jönköping med 15 ifrågasättanden.

Enligt sammanställningen från Högskoleverket har elva procent av Sveriges högskoleutbildningar så allvarliga brister att examensrätten ifrågasätts.

Utbildningar som förbereder för verksamhet inom skola, vård och omsorg hör till dem som kritiserats mest, skriver universitetskansler Sigbrit Franke och hennes medarbetare på Dagens Nyheters debattsida.

Uppsala universitet har fått flest ifrågasättanden - 20 stycken - visar Högskoleverkets sammanställning. Universitetet har fått kritik för en rad språkutbildningar samt för sjuksköterske- och psykoterapeututbildningar.

Linköpings universitet har fått näst flest, 16 stycken, följt av Högskolan i Jönköping med 15 ifrågasättanden. Universiteten i Lund och Örebro har fått nio ifrågasättanden vardera, medan Högskolan i Skövde fått åtta. Göteborgs universitet, Högskolan i Kalmar och Umeå universitet har fått sju ifrågasättanden vardera. Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Kristianstad, Luleå tekniska universitet, Malmö högskola och Sveriges lantbruksuniversitet har fem ifrågasättanden vardera.

20070514T095148+0200